wtorek, 11 marca 2014

Nowoczesna Dama w kuchni: Quesadillas, czyli meksykańska fiesta w pięć minut.



Nowoczesna Dama pracuje, studiuje, opiekuje się rodziną, rozwija swoje pasje. Jest w ciągłym ruchu, nieustannie zajęta. Czasem ma dzień rozplanowany co do minuty, czasem musi improwizować. Dlatego lubi łatwe i szybkie przepisy na pyszne dania. Oto jeden z nich.

Quesadillas z kurczakiem, serem i warzywami zadowoli wszystkich łakomczuchów, małych i dużych. Możesz wykorzystać ten przepis zawsze, kiedy brakuje Ci pomysłu (i czasu!) na ekspresowy obiad. Możesz też zorganizować prawdziwą ucztę w meksykańskim stylu - wystarczy, że podasz quesadillas z gotową salsą, czerwoną i zieloną (bardziej zaawansowani mogą przyrządzić własne guacamole), zmieszasz kolorowe drinki (niekoniecznie alkoholowe) i włączysz latynoską muzykę. Wszyscy będą się na pewno dobrze bawić :-)

Składniki dla sześciu osób:
6 pszennych tortillas,
pół cebuli,
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurydzy
1 pierś z kurczaka (wystarczy "pojedyncza")
starty żółty ser
dip hot salsa Chio albo keczup
papryka ostra i słodka
sól i pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Zacznijmy od przygotowania kurczaka: mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i papryką, a następnie smażymy na patelni. Odstawiamy na razie na bok.

Teraz przygotujemy farsz. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy z dodatkiem soli na patelni na złocisty kolor. W międzyczasie odcedzamy fasolkę i kukurydzę. Do patelni z cebulą dodajemy warzywa i kurczaka. Całość należy dobrze wymieszać i podgrzewać jeszcze kilka minut do odparowania nadmiaru wody. 

Kiedy farsz jest gotowy, możemy zacząć składać quesadillas. Każdy placek w całości smarujemy salsą lub keczupem, na połowę nakładamy ser i farsz, a potem składamy na pół, dociskając brzegi, troszkę jakbyśmy lepili duże pierogi. Podsmażamy quesadillas z obu stron na patelni, aż staną się rumiane i chrupkie. Możemy podawać je z czerwoną salsą lub z guacamole. Smacznego :-)


.








Instagram


6 komentarzy:

  1. Rzeczywiscie, bardzo prosta i na pewno pyszna potrawa!! Pozdrawiam serdecznie:):)

    www.elisabeth-brzeski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przecudownie! Ależ mi smaka narobiłaś! :))

    Pozdrawiam, http://ewakuchennie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetytu mi narobiłaś! :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm uwielbiam takie dania :) sama często robię podobne tortille :) zamiast kurczaka można dać też mięso mielone, poddusić na patelnii z cukinią i innymi kolorowymi warzywami i polać sosem np. do sphagetti :)
    Fajnym sposobem na podgrzanie takich zawiniętych tortilli jest włożenie ich na chwilę do grilla elektrycznego zamykanego od góry :)

    OdpowiedzUsuń
  5. proste i szybkie do wykonania:) z pewnością będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam quesadillas! :) Narobiłaś mi strasznej ochoty na nie!:)

    Co prawda ja zamiast słodkiej/ostrej papryki używam papryczek chili (u mnie jada się na bardzo ostro) i często dodaje się sosu czosnkowego :)


    Pozdrawiam :)

    www.strawberry-cocktail.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń